Mama Mind
Sterk staan - voor vrouwen

Miskraam

Een miskraam is helaas een veel voorkomende verdrietige gebeurtenis.
Het is heel normaal dat je verdrietig bent en dat er allerlei emoties loskomen. Je bent immers wel zwanger geweest, welke termijn dan ook. Zodra je positief testte op een zwangerschap kreeg het verwachtte kindje een plek in je hart. Je maakt direct plannen voor de toekomst. Je past je leven aan.

Op het moment dat dan blijkt dat het niet zo mag zijn, valt je hele toekomstperspectief weg. Je moet je dromen aanpassen. Het kan voelen alsof je dit zomaar even 'moet' doen, maar zo werkt het niet.

Wil je lezen hoe ik mijn miskraam ervaren heb en waarom ik het belangrijk vind hier aandacht aan te besteden? Lees dan deze blog!

Jouw verhaal

Een miskraam is een gebeurtenis die je nooit zult vergeten. Het verwerken van je miskraam voorkomt dat je een trauma op loopt.

Hoe kun je dit doen?

 1. Schrijf een brief naar je kindje
  Welke plek heeft het kindje in je leven? Hoe denk je aan hem of haar? Hadden jullie al namen of niet? Hoe kijk je terug op de tijd dat je zwanger was?
 2. Schrijf het verhaal over het hele proces van het verlies op
  Dit verlies is een essentieel onderdeel geworden van je leven. Hoe ging het? Welke pijn voelde je in je hart? Welke pijn had je lichamelijk? Wat is er gebeurd met het kindje, het vruchtje, datgene wat je bent verloren?
 3. Teken waar je kindje nu is
  Dit hoeft niet perse mooi (mocht je geen tekenwonder zijn ;)). Het gaat erom dat je tijdens het tekenen bezig bent met je verdriet en je verlies. Tekenen helpt overdenken. Probeer het maar! Begin 'gewoon' ergens op je papier en uiteindelijk zul je zien dat er iets moois ontstaat. Iets moois voor jezelf.
 4. Luister muziek
  Muziek werkt helend. Het kan je troosten en kracht geven. Miskraambegeleiding Nederland heeft een mooie Spotify Playlist samengesteld die je kunt luisteren.
 5. Vul de 'Verwerkingskaart Miskraam' in
  Een bijzondere kaart met verschillende vragen, die jou stil laten staan bij jou verlies. De kaart is ontworpen om te bewaren en er later nog eens op terug te kijken.
 6. Volg stap 1 tot en met 5 in de mailing 'drie weken voor jou'.
  Deze gratis mailing neemt jou aan de hand bij het verwerken van je miskraam.
 7. Volg het traject 'Verliesbegleiding bij een miskraam'.
  Ik help je jouw verlies te verwerken. Dit kan zowel online, als op de praktijk.


 
E-mailen
Bellen
LinkedIn