Mama Mind
Sterk staan - voor vrouwen

Traject "zwanger op de werkvloer"

In dit traject wordt de begeleiding van de zwangere medewerker uitgevoerd door Mama Mind. Wij begeleiden de medewerker om zo veilig en gezond mogelijk de zwangerschap door te komen en vervolgens goed voorbereid weer op de werkvloer terug te keren. Ook wanneer een terugkeer zoals gewenst (tijdelijk) niet mogelijk is begeleiden wij de werknemer om langzaam terug te keren. Indien nodig verwijzen wij door naar gespecialiseerde hulpverlening.

Het traject bevat de volgende drie onderdelen:

  • Algemene voorlichting

Een algemene voorlichting over zwanger zijn op de werkvloer. Deze voorlichting gaat over algemene rechten en plichten van de zwangere en daarnaast wordt ingezoomd op hoe uw werkneemster het beste gezond en veilig kan werken bij u op de werkvloer. De voorlichting wordt op maat gemaakt in samenspraak met u, aan de hand de geldende wet en regelgeving, regelgeving binnen uw branche en de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) van uw bedrijf.

  • 3 coachgesprekken*

Het eerste coachgesprek vindt plaats rond 20 weken zwangerschap van de medewerkster (na de 20 weken echo). Hierin bespreken we hoe de zwangerschap tot nu toe verloopt, zowel fysiek als mentaal. We inventariseren of de werkzaamheden tot nu toe goed verlopen of dat er aanpassingen nodig zijn. Verder kijken we naar de wensen zijn rondom het zwangerschaps- en bevallingsverlof en het oppakken van de werkzaamheden hierna. En er is aandacht voor de emotionele verandering die plaats vindt, of nog plaats gaat vinden.

Het tweede gesprek vindt plaats rond de 30 weken zwangerschap. Hierin bespreken we de wensen rondom het zwangerschaps- en bevallingsverlof nogmaals en kijken we naar de toekomst. Hoe verder als de baby er is? Denkt de werknemer er nog net zo over of is er iets veranderd? Ook de combinatie van werk en ouderschap komt ter sprake.

~

Wist je dat, indien de medewerker na haar bevallingsverlof nog niet (geheel) in staat is om te werken, je als werkgever nog een vergoeding krijgt van de ziekmelding? Het ziekteverlof is dan nog zwangerschapsgerelateerd.

~

 

Het derde gesprek vindt plaats wanneer de baby geboren is, voordat de werknemer weer terug komt. We bespreken hoe de bevalling was en hoe de werknemer zich nu lichamelijk, maar ook emotioneel voelt. Is ze klaar om weer te gaan werken, zoals vooraf besproken is, of moeten er aanpassingen komen? Daarnaast bespreken we de wensen rondom kolven en verdere verzorging van de baby als de werknemer weer gaat werken.

*Indien naar voren komt dat uw werknemer verdere psychologische en/of lichamelijke hulp nodig heeft, verwijzen wij verder naar gespecialiseerde hulp.

  • Workshop 'Back 2 Work - Mom

Het delen van ervaringen tussen moeders is erg waardevol rondom het thema werk en moederschap. Door samen te praten merk je dat je niet alleen staat als moeder en dat anderen ook tegen (dezelfde) strubbelingen aanlopen. In deze workshop staan we stil bij het feit dat de werknemer weer terug aan het werk is. Hoe geeft uw werkneemster dit zo relaxt mogelijk vorm, zodat zowel haar eigen gezin als haar werk voldoende aandacht krijgen. De slogan tijdens deze workshop is:

'Doe dat wat je doet met aandacht'.

Door als collegae onderling bezig te zijn met deze thematiek voelen werknemers zich gesteund aan elkaar in deze nieuwe periode.

Meer informatie

Wilt u een dergelijk traject aan uw medewerkers aanbieden? Neemt u dan contact op via aafke@mamamind.nl of stuur een bericht via onderstaand formulier.

Wij maken graag een afspraak om de mogelijkheden te bespreken en een vrijblijvende offerte aan te bieden. Uiteraard is het ook mogelijk om een traject op maat te ontwerpen, speciaal naar wens.

Mama Mind kan meer betekenen voor uw bedrijf rondom zwangerschap en het jonge ouderschap. Hier kunt u meer informatie hierover lezen.

 
E-mailen
Bellen
LinkedIn